Založ si blog

Veľká Británia nie je nepriateľom Európskej únie

Veľká Británia nie je nepriateľom Európskej únie

 

Po minulotýždňovom summite európskych lídrov k otázkam riešenia ťažkej finančnej situácie krajín Európy sa v médách spustila vlna kritiky na postup britského premiéra Davida Camerona kvôli tomu, že odmietol niektoré predložené návrhy Nemecka a Francúzska. Nesúhlasil, aby sa kvôli súčasnej zlej situácii v rámci eurozóny menila Lisabonská zmluva, aby z nej vypadlo právo veta, aby sa všetky členské krajiny museli podrobiť schvaľovaniu svojich rozpočtov zo strany bruselských byrokratov. Postoj Londýna sa dal vopred očakávať. Keď sa nepodarilo Britániu zlomiť ani počas samostatných rokovaní, mnohí zaujali postoj, že Británia sa od Európy izoluje.

Nič však nemôže byť ďalej od pravdy. Británia nikdy nebola nepriateľom Európy. Británia bola a je jej súčasťou. Ak chceme správne chápať postoje Londýna, musíme si uvedomiť, že Veľká Británia je na rozdiel od iných európskych krajín, popri USA druhou rozhodujúcou svetovou veľmocou. Má svoje historické a prirodzené veľmocenské a celosvetové záujmy a spolu s USA je rozhodujúcim tvorcom svetovej politiky. USA a Veľká Británia sú prvé krajiny, ktoré zasahujú v bojoch o demokraciu vo svete a následne zo svojej pozície rozhodujúcich veľmocí získavajú na svoju stranu spojencov medzi ostatnými krajinami sveta, vrátane krajín Európskej únie. Británia ako svetový hráč sa logicky nikdy nevzdá svojho práva veta v EÚ. Londýn nevidí v Európskej únii, či chceme alebo nie, úplne rovnocenného partnera, hoci je sama jednou z jej členských krajín. Spolu s USA robia rozhodnutia svetového významu. Nemožno očakávať od Veľkej Británie, aby sa zriekla svojej suverenity a svojej svetovej pozície. Na to sa nemôžeme hnevať alebo dokonca iba zato ju považovať za nepriateľa Európskej únie. Máme chybný a neucelený pohľad a z toho pramení aj negatívna rétorika niektorých európskych politikov voči Británii. Tak, ako všetkým krajinám v Európe, tak aj Veľkej Británii, hoci sama nie je súčasťou eurozóny, ide o záchranu eura. Je úzko naviazaná na európsku ekonomiku. Silná Európa a silné euro je strategickým záujmom Londýna.

Ak chceme zodpovedne rozhodovať, mali by sme sa navzájom viac počúvať. Možno nám chce niekto skúsenejší povedať, že príliš veľa centralizácie môže vážne poškodiť celú Európsku úniu aj na úkor demokracie. Aby sme nenahromadili ešte viac problémov, nevytvárali ďalšie inštitúcie, nové pravidlá, novú byrokraciu, hoci tie doterajšie sme nerešpektovali. Možno by sme mali viac počúvať aj hlasy občanov Európy. Nie všetci sú presvedčení, že jediným riešením je okamžité silnejšie ekonomické a politické zjednotenie Európy rozhodnutím politikov za zatvorenými dverami. Dnes sa celý anglo-americký a európsky finančný systém nachádza v hlbokej dlhovej kríze. Nedeľme sa na dobrých a tých zlých. Aj USA, Čína, Rusko, Japonsko a ďalšie krajiny sveta chcú mať v Európskej únii stabilného partnera. Odmietaním iných pohľadov ako tých, ktoré boli na stole a nepripúšťaním iných názorov robí motor európskej únie chybu. Británia nechce mocensky zasahovať do kontinentálej „sféry vplyvu“ Nemecka. Rešpektuje ju. To treba diplomaticky oceniť. Nediktuje nikomu a nespráva sa k svojim partnerom v únii nepriateľsky. Ponúka však dobrý príklad, ako si treba principiálne brániť svoje záujmy.

 

10.12.2011

JUDr. Juraj Zervan

Bývalý veľvyslanec SR v Londýne

Medzinárodné zmluvy alebo trhací kalendár?

06.07.2012

Vatikánska zmluva Vláda v rámci balíka konsolidačných opatrení predstavila návrh, v ktorom uvažuje s presunutím sviatku Sedembolestnej Panny Márie z 15. septembra na najbližšiu nasledujúcu nedeľu. Treba byť veľmi opatrný, lebo ak by sa tento návrh realizoval, bol by porušením medzinárodnej zmluvy a platného medzinárodného právneho záväzku Slovenskej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 12115x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Kategórie